duminică, 22 iunie 2014

"Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" - Rezumat





 Erau odată un împărat și o împărăteasă care nu aveau copii . Într-o zi au găsit pe cineva care le-a dat niște leacuri ca să aibă un copil , dar li s-a spus că nu vor avea parte de el.
  Când veni vremea să se nască , acesta începu să plângă și nu se mai oprea. Ca să îl potolească , împăratul îi spuse că îi va da tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.
  La cinsprezece ani , Făt-Frumos îi ceru tatălui său ce-i promisese. Dar nu putea să îi dea nimic , pentru că i-a făcut promisiunea doar pentru a-l potoli. Atunci , băiatul căută un cal pe care îl îngriji și își luă o armură. Apoi plecă să caute ce își dorea.
   Pe drum se întâlni cu Gheonoaia și cu sora ei , cu care s-a luptat și le-a învins. În cele din
 urmă , prințul ajunse la un castel și găsi tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Acolo se căsători cu o zână.  Ea îi spuse că de-atunci putea merge oriunde dorea , numai nu în Valea Plângerii.
  Într-o zi , la vânătoare , ajunse acolo fără să vrea și începu să îi fie foarte dor de părinții săi. În zadar i-au spus zânele că ei nu mai sunt de mult , că el tot plecă. Făt-Frumos ajunse acolo , dar palatul era dărâmat de multă vreme. Zânele aveau dreptate. Cum el nu mai avea tinerețe acolo , îmbătrâni și găsi o ladă veche unde era moartea sa. O deschise și apoi muri.



 *La inceputul textului este scris "erau".
 "Un imparat si o imparateasa erau"
 Nu este corect sa spui "Maria si Ion era."
 Este ok sa folosesti "era" ("era un imparat si o imparateasa" - formula mai comuna) si "erau" (ei - imparatul si imparateasa - erau)