sâmbătă, 24 mai 2014

" Triumful talentului " de I. L. Caragiale - Rezumat





  Au fost odata intr-o scoala doi prieteni : Nita Ghitescu si Ghita Nitescu . Amandoi erau cuminti si invatau . Dar Nita avea un talent innascut la scris compuneri si la caligrafiat . Insa Ghita scria urat , deoarece la mana dreapta avea probleme cu degetele . Ispravind clasele primare , au fost nevoiti sa se desparta ca sa mearga dupa noroc . Ghita s-a dus la tara , iar Nita s-a dus la Bucuresti pentru ca asa il sfatui profesorul . Dorea sa devina copist .
  Ajuns in capitala , Nita incepu sa-si caute de lucru , dar nu gasi . Intr-o zi , auzi ca Ministerul tine o competitie la care trebuia sa mearga . Primii trei participanti castigau de lucru la Minister . Nita se gandi ca sigur va reusi . Insa nu reusi , si nici la urmatoarele sase .
  La cea de-a saptea competitie , se intalni cu vechiul sau prieten , Ghita . Nita tocmai primise o oferta mai buna si facu un acord cu Ghita sa semneze in locul lui ca sa castige . Asa facura . Dar la sfarsit , prezidentul comisiei le confunda numele si spuse ca a castigat Nita . Acesta , revoltat , ii spuse prezidentului ca a gresit si ii explica . Acesta intelese si verifica foaia . Castigatorul era Ghita Nitescu . El primi slujba de copist , iar Nita accepta oferta .