duminică, 19 aprilie 2015

Rezumat "Moara cu noroc" de I. Slavici

  Ghiță era un cizmar sărac din zona Aradului . Pentru un trai mai bun , el decise să cumpere cârciuma de la Moara cu noroc și să se mute acolo cu soția sa , Ana , cei doi copii și mama Anei .
   La început , afacerile îi mergeau bine . După o vreme apăru Lică Sămădăul , șeful turmelor de porci si al zonei , care încercă să se împrietenească cu Ghiță .
   Ghiță își lua o sluga , pe Marți , care era un ungur , și doi câini , pe care părea să îi iubească mai mult decât pe copiii săi .
   El se comporta diferit de la apariția lui Lică . înstrainându-se de familie . Acesta deveni treptat aliatul lui Lică și împreună jefuiseră un arendaș și omorâseră un copil , alături de mama acestuia .
   Apoi , Ghiță se alie cu Pintea , un jandarm care a fost si el păcălit de Lică in trecut , pentru a-l prinde .
   Ana începu să creadă că soțul ei este un ticălos laș , neștiind că de fapt , el dorește prinderea lui Lică pentru ce făcuse . Ea nu știa întreaga poveste si nu știa ca Lică este rău .
  Totuși , Ghiță îi impuse lui Pintea o condiție : l-a ajutat doar în schimbul unei sume de bani .
  Înainte de Paști , Lică se afla la cârciumă , iar Ghița plecă să îi spuna jandarmului că acesta are la el banii furați .
  Sămădăul rămase cu Ana . Când se întorcea spre moară , Ghiță își dădu seama ca ea îl înșelase .
 Lică plecă , iar pe drum își dădu seama că își uitase traista cu bani la cârciumă .
  Ghiță o omorî pe Ana . Lică , abia ajuns , îl împușcă pe Ghiță și le dădu poruncă slugilor sale să caute banii , apoi sa dea foc cârciumei .
  Neavând cum sa scape de Pintea , Lică se sinucise .
  Când mama Anei sosi cu copiii și văzu ramasițele hanului incendiat crezu că totul s-a întâmplat din cauza unui trăsnet si plecă mai departe .



Cuvinte cheie : rezumat , scurt , pe , moara , noroc , Slavici , Ioan , povestire , Ghita , Lica , Ana , poveste , carciuma .