luni, 8 decembrie 2014

Rezumat - "Budulea Taichii" de I. Slavici





     Budulea Taichii este Huțu , fiul cimpoieşului din Cocorăşti . Acesta este crescut de tatăl său pentru că mama sa a plecat cu un scriitor din sat .
 Naratorul vorbește despre el în calitate de prieten , urmărindu-i viața încă din copilărie .
 Dascălul Clăiță îl sfătuiește pe Budulea să-și trimită copilul la școală . Acest dascăl îi educa pe toți copiii din sat , el însuși având cinci fete .
   După ce termină școala din sat , Huțu continuă studiile pentru a deveni ajutor de dascăl  . Este primit de profesorul Wondracek datorită tatălui său , deoarece profesorul îl consideră simpatic .
    Pentru că școala era la oraș , Huțu trebuia să stea în gazdă la Seca Lenca , pe care o ajuta la treburile ei . Budulea îl vizita în fiecare vineri și-i aducea  cele necesare .
    După terminarea acestor studii , profesorul Wondracek îl sfătuiește pe Hutu să se ducă la școlile latinești . Însă dascălul Clăiță nu este de acord deoarece susține că latina este o limbă păgână .
 Huțu o plăcea pe Livia , fata dascălului Clăiță , dar pentru că ar fi trebuit să-l aștepte prea mulți ani  , dascălul o căsători cu altcineva . Când termină școlile latinești , Huțu s-a dus cu cei doi copii ai unui boier la Viena .
   Părinții săi erau foarte triști , așa că tatăl său îi trimise o scrisoare prin care-l chemă acasă . Când se întoarse acasă , el decide să se călugărească , însă se îndrăgostește de Mili  , fata cea mică a dascălului Clăiță .
 El se răzgândește și devine protopop , se căsătorește cu Mili și au împreună un copil .



 Cuvinte cheie : Budulea , Taichii , Hutu , Ioan Slavici , Mili , Wondracek , profesor , Claita , Seca Lenca , pe scurt , capitol , integral , referat