joi, 11 septembrie 2014

"Ciobanasul cel istet" - Fratii Grimm

 " A fost odata un ciobanas si ciobanasului asta i se dusese vestea peste noua tari si noua mari pentru raspunsurle intelepte ce le dadea la orice intrebare pe care i-o puneau oamenii. Si nu stiu cum se facu de auzi si imparatul despre intelepciunea ciobanasului . Dar vezi ca el nu vru sa se increada in spusele oamenilor , si socoti ca toate sunt numai zvonuri si palavre . Si ca sa se incredinteze unde sta adevarul , porunci sa fie chemat la curte baietandrul . Si de cum se infatisa , ii zise cu blandete imparatul :
  - Daca o sa fii in stare sa-mi raspunzi la aste trei intrebari pe care ti le-oi pune , sa stii c-o sa te socotesc ca pe fiul meu si-o sa-ti duci traiul cu mine , in castelul imparatesc!
  - Prea bine - grai cu sfiiciune baietandrul . Da n'ar vrea inaltimea voastra sa-mi zica cum suna cele trei intrebari ?
  - Ba cum sa nu! Prima suna astfel : "Cate picaturi de apa sunt in apa marilor ?"
  - Maria ta , porunceste sa se astupe toate fluviile pamantului , in asa fel ca nici o picatura de apa sa nu mai aiba putinta de a se varsa in mare mai inainte de-a o fi numarat eu , si atunci o sa-ti spun fara gres cate picaturi sunt in toate marile .
   Imparatul trebui sa se multumeasca cu raspunsul , si grai mai departe :
   - A doua intrebare suna astfel : "Cate stele sunt pe cer?"
   - Dati-mi o coala de hartie , da' una mai marisoara . Si-apoi , cu pana prinse a face pe ea atatea puncte si punctulete , ca de-abia se puteau zari . Dar de numarat , nici pomeneala sa le fi putut numara , ca de te uitai la ele mult , iti jucau pe dinainte ochilor .
  - Atatea stele sunt pe cer , cate puncte is aici pe hartie . Si de nu ma credeti , apucati-va de le numarati !...
   Da' vezi ca nimeni nu fu in stare si imparatul trebui sa se lase pagubas . Si atunci ii zise :
  - A treia intrebare suna astfel : "Cate clipe are vesnicia?"
  Si pe loc ciobanasul ii raspunse :
  - In Pomerania de Jos e un munte de diamant care are o ora de mers in inaltime , o ora in latime  si o ora in adancime . Si la fiecare o suta de ani vine la muntele asta o pasarica de-si ascute ciocul . Si cand tot muntele va fi tocit , atunci va fi trecut prima clipa de vesnicie .
  - Ai raspuns ca un intelept la toate aceste intrebari  - grai cu multumire imparatul - si de-acu' inainte vei sta cu mine la palatul imparatesc si te voi socoti ca pe propriul meu copil . "





Cuvinte cheie : ciobanasul , cel , istet , fratii Grimm , imparat , lectura , text , integral , lectura