miercuri, 29 ianuarie 2014

Substantivul

  Substantivul este partea de vorbire flexibila care denumeste obiecte in sensul larg al acestui termen : fiinte , lucruri , fenomene, stari si altele .
  Categoriile morfologice ale substantivului sunt genul , numarul , cazul  . Forma substantivelor sa schimba dupa numar si caz .
  Substantivele sunt usor de identificat , deoarece avem cateva variante simple . Putem sa vedem daca un cuvant este substantiv incercand sa il numaram . Sau sa vedem daca se incadreaza in vreuna din categoriile de fiinte , fenomene si celelalte . Se mai poate sa identifici un substantiv vazand daca are un caz . Sa luam cuvantul " minge " . Se poate numara ? O minge , doua mingi . Se poate numara , deci este substantiv . Ce este mingea ? Un lucru . Sau , putem sa incadram acest cuvant intr-o propozitie :
    Mingea este rosie .
 In acest caz , " mingea " este subiect . Deci este in cazul nominativ . Numai substantivele au caz .
   Genul substantivelor este de trei feluri : genul neutru , genul masculin si genul feminin . Cum aflam genul ? Tot prin numarare . Sa luam acelasi exemplu de mai sus .
   - minge - o minge , doua mingi
  Observam ca este de genul feminin , datorita cuvintelor "o" si "doua" . Dar cum este la un substantiv de genul masculin ?
  - perete - un perete , doi pereti
  Observam ca este de genul masculin , datorita cuvintelor "un" si "doi" .
  Si genul neutru ? Vom lua , ca exemplu , cuvantul "scaun" .
  - scaun - un scaun , doua scaune
  Observam ca aici avem si "un" , si "doua" . Acesta este genul neutru .
     Numarul substantivelor este de doua feluri : singular si plural . Sa luam cuvantul " masa " ca exemplu .
  -masa - o masa - numarul singular
            - doua mese - numarul plural

Substantivele pot fi articulate si nearticulate . Substantivele articulate sunt de doua feluri : articulat hotarat       ( masa - aceea ) si nehotarat ( o masa ) . Substantivele nearticulate sunt substantivele care au aceeasi forma ca si cea din dictionar si nu sunt articulate . Cand un substantiv este articulat nehotarat , este prezentat ca necunoscut , iar cand este articulat hotarat este prezentat sau considerat cunoscut .