marți, 10 decembrie 2013

"Sobieski si romanii" - rezumat

    Pe la sfarsitul lui septembrie 1686 , pe drumul spre Cetatea Neamtului se vedea oastea poloneza , in frunte cu Sobieski , Pototki si Iablonovski . Ei se intorceau acasa dupa o lupta pierduta. Sobieski vazu Cetatea Neamtului si decise sa o cucereasca , crezand ca acolo erau ascunse bogatiile domnitorului moldovean . Dar dorea si sa se razbune pe Cantemir , care il infranse. Pototki l-a sustinut , iar Iablonovski i s-a impotrivit , spunand ca nu sunt pregatiti.
  In cetate se aflau 18 plaiesi, trimisi de ispravnicul de Iasi . Un plaies se intoarse cu vesti de la Iasi. Dar strajerul vazu o oaste mare. Batranul plaies spuse sa se incuie portile si sa se intareasca zidurile. Sobieski trimise un ofiter ca sa vorbeasca cu plaiesii. Acesta le spuse ca regele Poloniei vrea sa i se dea cetatea , cu tot cu averi si merinde. Moldovenii refuzara , iar lupta incepu. Dupa cinci zile , acestia se predara , cu conditia sa fie lasati sa plece.
  Sobieski se supara vazand cat de putini fusesera plaiesii si ca i s-au impotrivit. Acesta decide sa-i spanzure. Dar Iablonovski ii spuse ca ei nu si-au facut decat ce aveau de facut si ca sunt nevinovati. Sobieski isi dadu seama ca plaiesii dadura dovada de vitejie si vrednicie. 
  Conducatorul polonez hotari sa ii lase sa plece si ii multumi lui Iablonovski pentru ca l-a oprit inainte sa-i omoare pe acei oameni fara vina. 
  Apoi plaiesii plecara , Sobieski si armata isi continuara drumul , iar cetatea ramase pustie.