marți, 2 iulie 2013

Rezumat - Vrajitorul din Oz

In aceasta poveste autorul vrea sa arate ca daca crezi in tine , poti sa ajungi la orice vrei .
  Dorothy era o fetita orfana care traia la ferma unchilor sai , Henry si Em . Locuiau intr - o casuta pe o campie din statul Kansas . In timpul furtunilor se adaposteau in pivnita .
  Dorothy avea un catel pe nume Toto , cu care se juca . Avea blanita neagra si era mereu pus pe sotii .
  Intr - o zi , o tornada uriasa lua casa cu vantul sau . Dorothy inchise obloanele si se intinse in pat , unde adormi .
  Cand se trezi era in tinutul munchkinilor ( muncichinilor ) . Acolo se intalni cu niste omuleti cu un aer sugubat si cu haine caraghioase . Erau locuitorii tinutului .
  Casa o turti pe Vrajitoarea de la Rasarit . Pantofii sai ramasesera in picioarele ei , deci casa a turtit - o doar pe jumatate . Vrajitoarea cea buna de la  Miazanoapte lua pantofii aceia de argint si - i dadu lui Dorothy dupa ce ii asculta dorinta . Aceasta era de a se intoarce in Kansas . Vrajitoarea ii spuse sa mearga  la Vrajitorul din Oz , in Orasul de Smarald , pe cararea galbena .
  Pe drum se intalni cu o sperietoare de ciori pe nume Sperie - Ciori . Aceasta spuse ca nu are creier , iar Dorothy o sfatui sa vina cu ea la vrajitor .
  Se mai intalni si cu Omul - De - Tinichea , care era ruginit . Fetita ii puse ulei pe la incheieturi .              Omul - De -Tinichea  spuse ca el si-ar dori o inima , iar Dorothy ii spuse si lui sa vina la vrajitor .
Apoi se intalni cu un leu care spuse ca dorea sa aiba mai mult curaj . Veni si el cu Dorothy .
  Aleea cu caramizi galbene , era dupa un timp , intr - un lan cu maci . Dorothy isi pierdu cunostinta din cauza parfumului puternic , iar leul lesina . Atunci aparu un soricel care era fugarit de o pisica salbatica .
Omul - De - Tinichea isi abatu fara ezitare securea asupra perfidei feline , omorand - o pe loc .
Pentru a - si arata recunostinta , soricelul isi chema toti prietenii si Omul - De - Tinichea construi un fel de car si se inhamara la el toti soriceii si il trasera pe leu si pe Dorothy . In scurt timp acestia se trezira si isi luara ramas bun de la micii soricei .
 Dupa cateva zile bune de mers prin dealuri munti si campii , ajunsera la Orasul de Smarald . Lumina din oras era orbitoare , asa ca isi protejara ochii cu niste ochelari speciali .
 Dorotny intra prima in sala tronului . Vazu un cap monstruos care o intreba de ce venise . Aceasta isi spuse dorinta : de a ajunge inapoi acasa . El spuse ca trebuie sa o omoare pe vrajitoarea de la Apus si apoi o va trimite acasa . Apoi intra Sperie - Ciori . Vrajitorul era acum o tanara seducatoare . Sperie - Ciori isi spuse dorinta , dar vrajitorul ii spuse acelasi lucru care i - l spusese si lui Dorothy . Isi spuse si el dorinta , dar acelasi raspuns . Si la leu la fel .
  Prietenii se hotarara sa o invinga pe vrajitoare . Zis si facut . Au reusit , chiar daca au facut - o cu greu . Apoi ajunsesera din nou la vrajitor . Nu il gasisera asa ca il cautara . Intr - un final , Toto il gasi in spatele unei oglinzi . Era un batranel chel si zbarcit . El le povesti cine este si cum ajunsese acolo . Le - au spus ca daca nu il vor da de gol , va incerca sa le indeplineasca dorintele . Acceptara si vrajitorul ii pacali pe toti , in afara de Dorothy . Ei ii construi un balon , iar in cateva zile , aparatul era gata de zbor . Vrajitorul spuse ca atunci cand era tanar locuia in Kansas si se hotari sa plece cu Dorothy . Il numi pe Sperie - Ciori  , rege al Orasului  de Smarald . Dorothy isi lua ramas - bun dragastos de la prietenii sai , dar cand sa urce in balon , Toto , nicaieri . Catelul urmarea o pisica ce tocmai atunci trecea pe acolo . Cand il prinsese pe catel si se ducea spre balon , franghiile de ancorare se rupsera . Vrajitorul pleca singur spre Kansas . Fetita il certa cu asprime pe catel pentru ca fugise dar nu putea sa mai schimbe situartia . Acum nu mai avea cum sa se intoarca acasa . Omul De Tinichea incepu sa planga . Inima primita de la vrajitor batea din ce in ce mai repede .
Sperie Ciori cu creierul primit tot de la vrajitor incepu sa se gandeasca  .  Se gandi ca poate cere ajutorul mai mutelor inaripate . O raza de speranta lumina privirea fetei si Dorothy se grabi sa-si puna tichia de aur . maimutele aparura , iar liderul lor ii zise ca nu au destula putere ca sa o duca pana in Kansas . Insa Glinda  putea sa o ajute .


        De aici , mai citeste tu ! E foarte frumos sa citesti , dar asta cand te apuci de citit si e o carte care iti place ! Si nu se poate sa nu iti placa aceasta carte ! Spor la citit !

Mai sunt cateva pagini , care trebuie citite pentru intelegerea moralei .





PENTRU DRAGII ANONIMI CARE MA INJURA PENTRU ACEASTA POSTARE
 Am gasit mesaje de la voi in care ma injurati ( cu identitate anonima , desigur ) pe motiv ca "nu am scris finalul textului" . Pe langa faptul ca va pun la dispozitie un rezumat bun , care a ajutat foarte multi elevi , este gratuit si voi nu aveti niciun fel de obligatie aici , mai aveti tupeul sa ma injurati anonim . Va rog sa va abtineti de la a ma mai injura , v-am dat si finalul textului in comentarii , asta pentru lenesii care nu pot nici macar sa caute mai jos , de citit textul nici nu mai zic .
 Asa ca daca mai aveti vreo nemultumire , mi-o lasati in privat , cu un limbaj civilizat . Am blocat deja cativa utilizatori care au folosit un limbaj licentios in comentarii si nu ma voi opri aici .
 Data viitoare cand lasati un comentariu , ganditi-va mai bine la ce scrieti , pentru ca exista posibilitatea blocarii adresei IP si raportarea mai departe .

 Am uitat sa mentionez , macar daca injurati , invatati ca si injuraturile au cratima si semne de punctuatie . :)

Injurand , nu dovediti decat cat de educati sunteti ...

Nu , nu voi scrie continuarea textului aici si nu voi mai da niciun fel de explicatii referitoare la ceea ce scriu pe blogul meu .

________________________________

Va doresc o zi cat mai frumoasa !